Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Το Μπιζέλι και η εκδίκηση!

Το Μπιζέλι και η εκδίκηση!


Hello κόσμε! Είμαι το Μπιζέλι :)

Γεννήθηκα στις 30 Αυγούστου μαζί με τα 3 αδελφάκια μου. Ήμασταν ωραία και ζεστά μαζί με τη μαμά μας ώσπου μια μέρα, μετά ένα μήνα ήρθε ο Άρης μαζί με ένα παιδάκι. Μόλις τον είδα κρύφτηκα πίσω από τη μαμά μου. Το παιδάκι του άρχισε να μας φωνάζει όλα μπιζελάκια μου... μπιζελάκια μου!! Δεν ήξερα τι στο καλό συμβαίνει μέχρι που είδα τον Άρη να παίρνει ένα ένα τα αδελφάκια μου στο χέρι του. Αποφάσισα να αντιδράσω, να γίνω νευρικό και άγριο! Μόλις λοιπόν ήρθε η σειρά μου άρχισα να ουρλιάζωωω! Ήταν κόλπο για να του φανώ νευρικός και γκρινιάρης. Όμως ο Άρης διάλεξε εμένα! Μπιζέλι μου φώναξε εσένα θα πάρω! Αουτς!
Συνέχεια σκεφτόμουν τι θα απογίνω μακριά από τη μανούλα μου ώσπου μια κρύα μέρα εγώ και τα αδελφάκια μου αρρωστήσαμε. Δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε, είχαμε παραλύσει και δεν μπορούσαμε ούτε να φάμε. Η κυρία που μας είχε έλεγε πως μέχρι το πρωί θα πεθάνουμε. Την άλλη μέρα το ένα αδελφάκι μου ήταν ήδη νεκρό και την επόμενη το άλλο μου αδελφάκι. Ήμουν πολύ λυπημένο που τα δυο μου αδελφάκια πέθαναν. Εγώ έζησα αλλά τώρα φοβόμουν πάλι την ημέρα του αποχωρισμού. Αυτή η μέρα ήρθε σύντομα. Ο Άρης ήρθε και με πήρε σπίτι. Σε όλη την διαδρομή κρύφτηκα μέσα στην τσέπη του. Όταν φτάσαμε με έβαλε πάνω στο κρεβάτι και ήθελε να παίξουμε. Εγώ στην αρχή έκανα τον ντροπαλό και κρυβόμουν αλλά μετά αποφάσισα να του δαγκώσω το δάχτυλο! Αυτός αντί να θυμώσει και να με πάει πίσω στη μαμά μου, γελούσε! Τώρα θα δεις εσύ σκέφτηκα... έβαλα λοιπόν την όπισθεν και πήγα σε μια γωνιά και του κατούρησα το κρεβάτι!! Χεχεχε! Τον εκδικήθηκα!!
Καλώς σας βρήκα!!
7 σχόλια:

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η κραυγή της ψυχής

Η κραυγή της ψυχής

Απομακρύνεσαι…

Που πας ;

Τόσο πολύ επέδρασε επάνω σου η λήθη ;

Κατατεμάχισες το είναι σου, εσύ που Φως αδιάσπαστο από τη Θεία Πνοή αναδύθηκες. Σκορπάς το μίσος γύρω σου· μα ποιον άλλον μισείς αν όχι τον Εαυτό σου;

Αναρωτήθηκες ποτέ ποιος είναι ο οδηγός σου ;

Πως άφησες τη διάνοια, το μέγα δολοφόνο, τόσο σκληρά κι απάνθρωπα να καταδυναστεύσει το πιο όμορφο κομμάτι σου; Σταμάτα πια τους λογισμούς και νιώσε με!

Ανόητε άνθρωπε, μάταια προσπαθείς, με χίλιους τρόπους να νεκρώσεις το αθάνατο. Μάταια προσπαθείς να δώσεις ζωή σε κάτι που ήταν πάντοτε νεκρό· στο ανύπαρκτο εγώ σου. Μάταια να με λησμονήσεις προσπαθείς· δε θα τα καταφέρεις.

Μια χαραμάδα είναι αρκετή στον ψεύτικο ναό που οικοδόμησες, ζωή μέσα σου να γεννήσει. Ένα άνοιγμα μικρό, για το Αιώνιο Φως, να μπει να μ’ αναστήσει, που χρόνια με απομυζείς και με κακομεταχειρίζεσαι, αφήνοντας με να ασφυκτιώ στα πιο ανήλιαγα υπόγεια.


Δεν απαντάς ; 

Ξεσκέπασε τα αυτιά σου, να ακούσεις το αγωνιώδες κάλεσμα μου, και μίλα μου επιτέλους. Μη μ’ αφήνεις άλλο πια να περιμένω. Μη μ’ αποξενώνεις περισσότερο. Δώσε μου ένα σημάδι πως με νιώθεις, πως είσαι έτοιμος να μιλήσεις, πως μπορείς να πάρεις αυτά που σου δίνω. 
Πέταξε μακριά ότι σου λερώνει τα χέρια και πάρε μύρο για να εξαγνιστείς, για να μπορέσεις να αγγίξεις τα Θεία δώρα που σου φέρνω. Αγκάλιασε τα για να ανασάνεις όπως παλιά τον παλμό του Αιωνίου· να ξαναδονηθείς σε θεϊκές δονήσεις· να γίνεις πάλι Άσβεστο Φως και Άρωμα Αθάνατο. 

Κράτησε τα και νιώσε ευγνωμοσύνη γι’ Αυτήν που τα προσφέρει.

Κι ύστερα, ένα ευχαριστώ ολόκληρη η υπόσταση σου ας γίνει· ένα ευχαριστώ και μια συνεχής ανάταση προς Εκείνον που σου δώρισε την Θεία Πνοή, την Άναρχη Αγάπη. Μικρό κομμάτι απ’ Αυτόν είμαι κι εγώ άνθρωπέ μου.

Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

http://nekthl.blogspot.gr/

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΜΗ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ......



 ΜΗ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ......










Έφυγες.... φοβάμαι... είμαι μόνη μου..... Κανείς δε θα ακούσει τις κραυγές μου.... Απελπισία.... 
 
 
 
 
 
πονάω… Δεν αισθάνομαι..... τρόμος....και..... Η κραυγή έσβησε αργά και χάθηκε… ένα λεπτό και είναι αύριο… μονάχα ένα λεπτό.... το βλέμμα σου... μια αέναη θλίψη....ένα κερί που 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
αχνοφέγγει το πρόσωπό σου....η ψυχή μου ένα δάκρυ.... το κύμα που χτυπάει στα βράχια....ένα λεπτό και χάθηκες.....εσύ.....και....εγώ ..................................................!

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ιστός αδιάρρηκτος

Ιστός αδιάρρηκτος




Λεπτές αόρατες κλωστές μας ενώνουν. Υφάντρα η ζωή μας. Ή μήπως αράχνη, αγάπη μου; Μοιάζουν στην όψη το μετάξι και ο ιστός. Μονάχα η υφή τους διαφέρει…
Χέρια που ξεχορταριάζουν τον δρόμο για την αιώνια λαχτάρα. Χείλη και μάτια που δεν χορταίνουν να βυθίζονται μια στην αλήθεια και μια στο όνειρο. Εκεί στον ιστό. Μέσα στη δίνη των φιλιών και των όρκων.
Η υφή μας, με καθησυχάζει. Μετάξι ατόφιο αγγίζω από κουκούλι δικό μας. Μοναδικό και πολύτιμο. Αναπνέουμε την αέρινη αίσθηση του "αδιάρρηκτα μαζί" σ’ ένα καταπράσινο ξέφωτο αφημένοι στην απόλαυση μιας απροσδιόριστης όμορφης θέας. Ως δυο άνθρωποι σ’ έναν που τους δόθηκε το χρίσμα του έρωτα το ανεκτίμητο. Ως δυο πουλάκια πάνω σε δέντρα πυκνόφυλλα σε δάσος προστατευμένο και άγριο. 
Εσύ και εγώ.  Και οι αόρατες κλωστές που για πάντα μας ενώσανε...












Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

μια ανάσα να γελά

.12

μια ανάσα να γελά

Την ανάσα θα σου δώσω
να βγει αργά απ΄ τον λαιμό μου
βουτιά να κάνει στα όρια της καρδιάς
εκεί θα είναι ο στόχος κι εσύ
κρατάς γερά στα χέρια σου το τόξο
κι αν τον πόνο αισθανθείς
εσύ το βέλος άφησες να φύγει
μαζί του στην τρικυμία βούτηξες
Όταν από τα βάθη του κορμιού σου βγεις
τότε θα δεις
πως τα δέντρα μεγαλώνουν πιο γρήγορα,
τα λουλούδια έχουν πιο έντονα χρώματα
τα πουλιά για σένα τραγουδούν
και τα γέλια των παιδιών
την γη σου πλημμυρίζουν,
κι εγώ
με το γέλιο σου χαμογελώ
Levina

H Αρχή Των Διαφορών

H Αρχή Των Διαφορών








Δεν υπάρχει ηχώ ανάμεσα στη φωνή μου και σ’ αυτό το στερέωμα
Μήπως η νοσταλγία μου είναι άλλη από τη νοσταλγία ‘
το κάλεσμά μου διαφορετικό ?
Δεν υπάρχει τίποτα ανάμεσα σε μένα και τις ρίζες μου,
Τίποτα ανάμεσα σ’ εμένα και την παρουσία μου
εξόν απ’ αυτές τις λεπτές φλέβες στο σώμα του αλφάβητου.
                                                                          Άδωνης (απόσπασμα)

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Σκοτεινές αλέες

Σκοτεινές αλέες








Στο λαιμό στα χέρια τα γυμνά
πύρινα φιλιά σφραγίδες
γλιστρά η γλώσσα σε πόδια μισάνοιχτα
τόσο βαθιά που κόβεται η ανάσα
μισάνοιχτα τα χείλη
ζεστή αρωματισμένη ανάσα
στο αίμα διεισδύει με βήματα αργά
φωτιά λαμπαδιάζει τις φλέβες
άτι πεινασμένο και σφριγηλό  
εισβάλει σε τόπο κοραλλένιο
καλπάζοντας γρήγορα
όλο και πιο γρήγορα
μέχρι που ανεμπόδιστα 
κρουνοί καυτοί ανοίγονται
ως χυμών έκρηξη μεθυστική
ως αμέτρητες στάλες μαργαριταρένιες
που της σάρκας σβήνουν την πύρινη δίψα 

άγριο θηρίο ο πόθος μου για σένα
Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ

 
Τό τιμόνι στα χέρια λύτρωση.Τό γκάζι ο γρήγορος δρόμος.Τό ραδιόφωνο έπαιζε στις  δικές του συχνότητες σιγοντάροντας στην απόγνωση της βραδιάς,που για τους γύρω της θα παρέμενε άγνωστη. Ποιές λέξεις να πει πρώτα?Οι σκέψεις διαδέχονται η μια την άλλη.Τα τραγούδια της νύχτας το ίδιο.Ο νούς ταξιδεύει ανεξέλεγκτος,ακολουθώντας το γκάζι του αυτοκινήτου.Ο φανταστικός συνομιλητής το δικό της αγαπημένο δημιούργημα της φαντασίας,αυτός που αύριο θα είχε απορίες και ερωτηματικά,την συντρόφευε.Μια ερώτηση αγκαλιασμένη σε πικρό χαμόγελο.-Πιστεύεις στο τυχαίο?-Πιστεύω στο πεπρωμένο.Νομίζω πως οι ζωές των ανθρώπων είναι προδιαγεγραμμένες.Το ίδιο και η πορεία τους.Η πορεία,η σατανική αυτή ιέρεια που τήν συνόδευε σαν σκιά της και γινόταν ταξιδευτής  μαζί της.Μαζί τα όνειρα,οι ελπίδες και οι προσδοκίες.Ο αέρας έμπαινε από το ανοιχτό παράθυρο και ξαναγεννιόταν.Ανάσες ζωής. Μια γλυκιά σιωπή έπεσε ανάμεσα τους.Τα ανείπωτα λόγια έγιναν πιο φλύαρα και τους συντρόφευαν στο νυχτέρινο ταξίδι τους. 

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΜΟΝΑΞΙΑ

ΜΟΝΑΞΙΑ

Αναρτήθηκε από liza στις 8/06/2009 ΜΟΝΑΞΙΑ.......ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΑΣΧΗΜΑ.....ΕΓΩ ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΥΩ...ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΟΡΙΖΩ...ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΟΙΔΥΟ ΜΑΣ।ΠΟΤΕ ΗΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ Κ ΠΟΤΕ ΜΕ ΕΧΕΙ ΑΓΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙ.....ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ,ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ ΜΟΥ....ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΩ.....Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ...ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΠΡΟΔΩΣΕΙ....ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΑΝ ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΩ.ΟΠΟΥ ΠΑΩ.ΜΕ ΟΣΟ ΚΟΣΜΟ Κ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

. Ερωτικό γράμμα...


. Ερωτικό γράμμα...





Αγάπη μου,
είναι πολλές οι φορές που προσπάθησα να σου γράψω ένα γράμμα και ακόμη περισσότερες αυτές που το σκέφτηκα αλλά ποτέ δεν το κατάφερα. Απόψε όμως νοιώθω αφόρητη την ανάγκη να ολοκληρώσω αυτήν μου την επιθυμία.
Άλλες φορές σκεφτόμουν πως ίσως σου φανεί γελοίο, άλλες παιδιάστικο. Ξεκινούσα, σου έγραφα κάποια πράγματα, συναισθήματα εκφρασμένα με λέξεις απωτυπωμένες σ' ένα χαρτί.. 'Ενα χαρτί γεμάτο μουντζούρες, διορθώσεις, πολλές αράδες μουσκεμένες με τα δάκρυα μου κι οι περισσότερες να χορεύουν με τον ρυθμό της καρδιάς μου που χτυπούσε τόσο δυνατά που νόμιζα πως θα μου σκίσει τα στήθια... Αμέτρητες φορές αντίκρυσα σχισμένες σελίδες στο πάτωμα, άλλες κρατούσα φυλαχτό μες το τετράδιο... Απόψε την βρίσκω την δύναμη... την δύναμη να το τελειώσω και να σου το στείλω...
Δεν φοβάμαι πια... Μην με παρεξηγήσεις... Δεν φοβάμαι να σου δείξω το πόσο σ' αγαπάω. Δεν φοβάμαι να σου ανοίξω την καρδιά μου. Είναι δική σου άλλωστε εδώ και πολύ καιρό. Ήρθε η ώρα να μάθεις τι κρύβει μέσα της. Δεν φοβάμαι πως ίσως αυτά που θα δεις θα σε διώξουν μακριά μου...
Ίσως και να μην έχουν κανέναν ειρμό, καμία συνέχεια αυτά που σου γράφω. Δεν έχει και πολύ σημασία. Η καρδιά είναι ένα μυστήριο όργανο. Δεν εκφράζεται πάντα όπως θα θέλαμε. Δεν ακολουθεί νόμους και κανόνες. Εξάλλου σκέφτομαι πως δεν διαγωνίζομαι δα και στις πανελλαδικές για να 'χει το κείμενο δομή, διάρθρωση και κατανόηση. Σκοπός του είναι να εκφράσει όλα όσα νοιώθω... ακριβώς όπως τα νοιώθω και μου έρχονται να σου τα πω... Γράφω και στο μυαλό μου έρχονται οι στίχοι από ένα τραγούδι που μου είχες αφιερώσει κάποτε... ''Σου γράφω πάλι από ανάγκη η ώρα 5 το πρωί... Το μόνο πράγμα που 'χει μείνει όρθιο στον κόσμο είσαι 'συ...''
Θυμάσαι στην Χαλκίδα όταν ήμασταν που σου είχα ζητήσει κάποια στιγμή θέλοντας να μαθαίνω καινούρια πράγματα για σένα να μου γράψεις κάτι ο,τιδήποτε για να δω τα γράμματα σου; Τι απέγινε εκείνο το χαρτάκι; Τι μου είχες γράψει; Ούτε που θυμάμαι... Το μόνο που μου έχει μείνει είναι το χαμόγελο σου όταν το πήρα στα χέρια και το χάζευα.
Τώρα μπορείς να δεις και συ τα δικά μου. Το ξέρω θα σου αρέσουν. Το είχα από μικρή αυτό. Όποιος διάβαζε κάτι που έγραφα εντυπωσιαζόταν περισσότερο από τον γραφικό μου χαρακτήρα παρά από αυτά που έγραφα. Κι ήμουν σε δίλημμα αρχικά... Να γράψω όλα αυτά που νοιώθω με άσχημα βιαστικά γράμματα για να προσέξεις όλα αυτά που σου λέω ή να τα γράψω όμορφα με τον φόβο μην μείνεις στα όμορφα γράμματα αντί στα όμορφα λόγια; Δεν μπορώ όμως παρά να είμαι πέρα ως πέρα ανοιχτή σε όλα απεναντί σου και το δίλημμα μου λύθηκε. Άλλωστε, είμαι σχεδόν σίγουρη πως στο τέλος θα σου μείνουν όλα αυτά που θέλω να σου πω και κρύβονται πίσω από τις λέξεις και τα γράμματα. Έτσι δεν είναι αγάπη μου;
Και είναι αρκετές οι στιγμές που μου το έχεις πει... Ανοίγομαι περισσότερο κι εκφράζομαι καλύτερα όταν στα γράφω παρά όταν στα λέω... Μπορεί προς το παρόν να μην σε ικανοποιεί τόσο αυτό αλλά κάνε υπομονή καρδιά μου και όλα θ' αλλάξουν. Με τον καιρό θα πετύχω να το καταφέρνω εξίσου καλά και στα δύο και στον γραπτό και στον προφορικό λόγο.
Φαντάζομαι, όταν θα πήρες στα χέρια σου αυτό το γράμμα η έκπληξη σου θα ήταν μεγάλη... Το πιθανότερο να μην είχες ξαναλάβει και ερωτική επιστολή και να σε έκανε να αισθανθείς κάπως... Το αποτέλεσμα ελπίζω να με δικαιώσει όμως και αυτή η κίνηση μου να σε ευχαριστήσει. Δεν φοβάμαι όμως πια... Δεν φοβάμαι να γίνω ρομαντική... Δεν φοβάμαι να κάνω πράγματα για σένα... Και ξέρω πως οι εκπλήξεις σου αρέσουν. Και σε ποιόν δεν αρέσουν εξάλλου; Και σε ποιόν δεν αρέσει να νοιώθει πως υπάρχει κάποιος στον κόσμο που τον αγαπά και τον σκέφτεται και που θα έκανε τα πάντα για να είναι ευτυχισμένο το ταίρι του;
Και για μένα το ταίρι μου είσαι εσύ καρδιά μου. Κάποιες στιγμές μπορεί να σκεφτόμουν ότι σε γνώρισα αργά... Αλλά δεν είναι έτσι... Ποτέ δεν είναι αργά για να γνωρίσεις την πραγματική και παντοτινή ευτυχία. Και είμαι ευλογημένη που μπόρεσα να την γνωρίσω στα μάτια σου. Και να σκεφτείς πως ούτε που ήξερα πως υπήρχε... Ούτε που το φανταζόμουν... Ούτε που την περίμενα... Ούτε που την έψαχνα... Ούτε που το πιστεύω ώρες ώρες πως μου χτύπησε την πόρτα. Και γι αυτό δεν είμαι απλά τυχερή. Είμαι ευλογημένη μάτια μου. Γι αυτό σου λέω πολλές φορές πως όλα αυτά που ζω μαζί σου νοιώθω πως είναι όνειρο, πως είναι παραμύθι.
Όταν κοιτώ στα μάτια σου χάνομαι. Βυθίζομαι μέσα τους. Όταν σε αγγίζω λιώνω. Όταν μου λες το αγάπη μου νοιώθω έναν κόμπο να κατεβαίνει στο στομάχι μου. Όταν σε φιλάω σβήνω. Όταν γινόμαστε ένα μου κόβεται η ανάσα. Όταν σε έχω δίπλα μου το κορμί μου ηλεκτρίζεται. Όταν μου λείπεις πονάω. Όταν σε σκέφτομαι ένα χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπο μου. Όταν σε αντικρύζω δεν μπορώ να κρατηθώ μακριά σου. Όταν γεμίζω από ευτυχία κλαίω. Όταν σε χάνω χάνομαι.
Διάβασε πίσω από τις λέξεις καρδιά μου... Διάβασε με... Άκουσε με... Νοιώσε με... Είμαι εδώ και σ' αγαπώ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ... Άγγιξε με... Φίλα με... Αγκάλιασε με... Σε χρειάζομαι... Ποτέ δεν περίμενα να ζήσω κάτι τέτοιο... Ποτέ δεν περίμενα να μάθω τι πάει να πει έρωτας... Έρωτας πέρα απο κάθε λογική, πέρα από κάθε όριο, πέρα από κάθε φαντασία...
Κάποια στιγμή μου είχες πει ότι σε ρώτησαν τι το ξεχωριστό έχεις βρει σ' αυτήν την γυναίκα που την κάνει να διαφέρει από τις άλλες και σ' έκανε να κολλήσεις τόσο πολύ μαζί της. Εμένα δεν μου το ρώτησε κανείς. Δεν μου το ρώτησες καν εσύ... Όμως θα πρέπει να το ξέρεις... Τι το ξεχωριστό έχεις εσύ και μ' έκανες να σ' αγαπήσω τόσο πολύ ώστε να χτίσω τα όνειρα μου γύρω από εσένα...
Κατάφερες τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο. Πριν σε γνωρίσω δεν ήξερα τον εαυτό μου. Έβλεπα αυτό που ήθελαν οι άλλοι από εμένα. Ήρθες εσύ και μέσα από τα μάτια σου γνώρισα ποια πραγματικά είμαι και μέσα από την αγάπη σου με αγάπησα. Είδα τις αρετές, την ομορφιά, τα χαρίσματα και τα ελαττώματα μου...
Αυτό είναι αγάπη μου... αυτό. Μαζί σου ξαναγεννήθηκα. Μαζί σου άρχισα να ζω. Δεν είμαι 28 χρονών. Η ηλικία μου μετριέται σε μήνες.... Σε μήνες 9... Εσύ είσαι το φως στη ζωή μου εσύ και το σκοτάδι μου...
Εσύ είσαι η ζωή μου όλη, ψυχή μου...


...Αγάπη μου...
 


www.akazoo.gr/Forum/Forum.aspx?node=forum&g=posts&t=6117

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Αποτύπωμα

Σκοπός

Ο προκάτοχος της τωρινής σου ζωής
είχε άλλη άποψη για την θεωρία της εις άτοπον απαγωγής.
Πήρε την απόφαση να βουλώσει το στόμα του
και δεν άκουσε ξανά κανείς τη φωνή του.

Αυτό ήταν όλο.

 

Κάτι σκληρό

Κάτι σκληρό ενοχλούσε την πίστη του.
Έψαξε καλύτερα κάτω απ’ τα ρούχα.
Ήταν απλά γυμνός.
Μετά από καιρό
κατάλαβε
ότι η πίστη είναι η αρχή
ενός ακόμη τέλους.

 

Μεταστροφή

Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στη σάρκα της ψυχής.
Κτηνώδης μεταστροφή του μέσα-έξω.
 
 
 
Στην ουσία όλοι είμαστε το ίδιο.
Αν αναρωτιέσαι ακόμα για την ετερότητα,
καλύτερα να επανεφεύρεις τον εαυτό σου.
 
 

Έστω

Αντέχεις
έστω και μόνος
ανάμεσα από ήλιους
βραχνούς σωρείτες
νωπούς σωρειτομελανίες
και στομφώδη χαμοκέρασα

 

Το Σύνταγμα της Hδονής

 
Mη ομιλείτε περί ενοχής, μη ομιλείτε περί ευθύνης. Όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας· όταν ριγούν και τρέμουν αι αισθήσεις, άφρων και ασεβής είναι όστις μένει μακράν, όστις δεν ορμά εις την καλήν εκστρατείαν, την βαίνουσαν επί την κατάκτησιν των απολαύσεων και των παθών.
       Όλοι οι νόμοι της ηθικής - κακώς νοημένοι, κακώς εφαρμοζόμενοι - είναι μηδέν και δεν ημπορούν να σταθούν ουδέ στιγμήν, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
       Mη αφήσης καμίαν σκιεράν αρετήν να σε βαστάξη. Mη πιστεύης ότι καμία υποχρέωσις σε δένει. Tο χρέος σου είναι να ενδίδης, να ενδίδης πάντοτε εις τας Eπιθυμίας, που είναι τα τελειότατα πλάσματα των τελείων θεών. Tο χρέος σου είναι να καταταχθής πιστός στρατιώτης, με απλότητα καρδίας, όταν περνά το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
       Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου και πλανάσαι με θεωρίας δικαιοσύνης, με τας περί αμοιβής προλήψεις της κακώς καμωμένης κοινωνίας. Mη λέγης, Tόσον αξίζει ο κόπος μου και τόσον οφείλω να απολαύσω. Όπως η ζωή είναι κληρονομία και δεν έκαμες τίποτε δια να την κερδίσης ως αμοιβήν, ούτω κληρονομία πρέπει να είναι και η Hδονή. Mη κλείεσαι εν τω οίκω σου· αλλά κράτει τα παράθυρα ανοικτά, ολοάνοικτα, δια να ακούσης τους πρώτους ήχους της διαβάσεως των στρατιωτών, όταν φθάνη το Σύνταγμα της Hδονής με μουσικήν και σημαίας.
       Mη απατηθής από τους βλασφήμους όσοι σε λέγουν ότι η υπηρεσία είναι επικίνδυνος και επίπονος. H υπηρεσία της ηδονής είναι χαρά διαρκής. Σε εξαντλεί, αλλά σε εξαντλεί με θεσπεσίας μέθας. Kαι επί τέλους όταν πέσης εις τον δρόμον, και τότε είναι η τύχη σου ζηλευτή. Όταν περάση η κηδεία σου, αι Mορφαί τας οποίας έπλασαν αι επιθυμίαι σου θα ρίψουν λείρια και ρόδα λευκά επί του φερέτρου σου, θα σε σηκώσουν εις τους ώμους των έφηβοι Θεοί του Oλύμπου, και θα σε θάψουν εις το Kοιμητήριον του Iδεώδους όπου ασπρίζουν τα μαυσωλεία της ποιήσεως.
 
 
[Κ.Π. Καβάφης, από τα Kρυμμένα Ποιήματα
1877; - 1923, Ίκαρος 1993]

 

Αντίσταση

Στο μέσο της παλάμης μου
η τήξη ενός παγετώνα.
Αντίσταση κατά της αρχής
αποφάνθηκε η δικαιοσύνη.
 

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΑΝ Μ' ΑΓΑΠΑΣ

ΑΝ Μ' ΑΓΑΠΑΣ


Αν μ' αγαπας πραγματικά
γιατί δεν μου το δείχνεις
προσπάθησε και άφησε
έστω ένα σημάδι
όχι να θες αυταρχικά
μονάχα να συγκρίνεις
γι' αυτό σου λέω χάθηκε
για σένα η αγάπη


Θρύψαλα με έκανες απόψε
η πίκρα κλείδωσε στη καρδιά
πάρε το κλειδί ξεκλείδωσέ την
και δώσε της τη μαχαιριά
να μην πονάει άλλο πια


Αν μ' αγαπάς πραγματικά
γιατί δεν μου το δείχνεις
προσπάθησε και άφησε
έστω ένα σημάδι
με φέρεσαι εγωιστικά
το νιώθεις δεν δακρύζεις
που η αγάπη στάλθηκε
και χάθηκε στα βάθη

ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΦΗΣΕΣ

ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΦΗΣΕΣ


Χαράματα εξύπνησα
ήταν πολλές οι σκέψεις
ποτέ μου δεν περίμενα
πως θα με καταστρέψεις


Άδειο το σπίτι άφησες
άδεια και τη καρδιά μου

όλα τα σκόρπισες εσύ
μαζί και τη χαρά μου

Όλα τα εγκατέλειψες
για μια αγάπη άλλη
η ανοχή που σου' δειχνα
ήταν πολύ μεγάλη

Τίποτα δεν σεβάστηκε
η άπονη ψυχή σου
όλα τα ξέκανες εσύ
να κάνεις τη ζωή σου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Εκεχειρία

Εκεχειρία


Μιλημένη σιωπή
στην ακρώρεια των ψιθύρων,
φιλούν τα χείλη
την άρνηση του χρόνου
μήπως κι εξιλεωθούν οι καταφάσεις
οι συνειρμοί των ανεπίδοτων παραπόνων
που βουλιάζουν σε μάτια υγρά
στου φιλιού τα κλειστά βλέφαρα
με απλωμένα τα χέρια.

Άλλη μια εκεχειρία,
αμνηστεύει την απουσία
συνθηκολογεί με την παρουσία
στις προεκτάσεις των παύσεων
στα ενδεχόμενα που στένεψαν φόβους
για να χωρούν επιθυμίες
και ν’ αδειάζουν πόνοι
σε μελλοντικές υποθήκες.

Θα ’ρθει καιρός μου ’χες πει:
«θα ενταφιασθεί το σκοτάδι
στης αυγής την ανάληψη».
Πόσο ήθελα να σε πιστεύω τότε,
να κρεμώ το ξημέρωμα στην πόρτα
και με σχοινί την πρώτη ακτίνα
να εξημερώνω
την ασάλευτη δίνη της αγωνίας… για αύριο.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Maria Ioanna Mips poihsh

 
 
 
Τάσος Λειβαδίτης
Αυτοβιογραφία
Ἄνθρωποι ποὺ δὲ γνώρισα ποτὲ μοῦ δώσαν τὸ αἷμα μου καὶ
τ’ ὄνομά μου,
στὴν ἡλικία μου χιονίζει, χιονίζει ἀδιάκοπα
μιὰ κίνηση πάντα σὰ νἄθελα νὰ προφυλαχτῶ ἀπὄνα
χτύπημα
δίψασα γιὰ ὅλη τὴ ζωή, κι ὅμως τὴν ἄφησα
γιὰ ν’ ἁρπαχτῶ ἀπ’ τὰ πελώρια ἀγκάθια τῆς αἰωνότητας,
ἡ σάρκα μου ἕνας ἐπίδεσμος γύρω ἀπ’ τὸ αὐριανό μου
τίποτα
κανεὶς δὲν μπορεῖ νὰ μὲ βοηθήσει στὸν πόνο μου
ἐκτὸς ἀπ’ τὸν ἴδιο μου τὸν πόνο ⎯ εἶμαι ἐδῶ, ἀνάμεσά σας,
κι ὁλομόναχος,
κ’ ἡ ποίηση σὰ μιὰ μεγάλη ἀλήθεια, ποὺ τὴν ἀνακαλύπτεις
ὕστερ’ ἀπὸ χρόνια,
ὅταν δὲν μπορεῖ να σοῦ χρησιμέψει πιὰ σὲ τίποτα.
Ἐπάγγελμά μου: τὸ ἀκατόρθωτο.
Τάσος Λειβαδίτης, Ποίηση, τ. 1, Αθήνα, Εκδόσεις Κέδρος, 2003, σ. 429.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Πώς η ποίηση από τέχνη έγινε χόμπι

Πώς η ποίηση από τέχνη έγινε χόμπι

On 11 December, 2012 by BIBLIOTHEQUE



Του Κωστα Κουτσουρελη/*/
Με μισή χιλιάδα συλλογές κάθε χρόνο, με πλήθος ειδικά περιοδικά, έντυπα και δικτυακά, με εκδηλώσεις και δημόσιες αναγνώσεις ων αριθμός ουκ έστι, η ελληνική ποίηση σήμερα μοιάζει τερέν αχανές και αχαρτογράφητο. Ποιος γίνεται να ισχυριστεί ότι έχει εποπτεία;
Κείμενα κριτικά που να τη συζητούν ως όλο, με πρόθεση συνθετική, λείπουν περίπου παντελώς.
Παλιές διακρίσεις του συρμού, όπως το αρμάθιασμα των ποιητών ανά γενιές ή δεκαετίες, απ’ το πολύ της χρήσεως έχουν ξεπέσει. Η βιβλιοκριτική, όταν την καταδέχεται, είναι σποραδική, ευκαιριακή, αμέθοδη. Τις περισσότερες φορές μοιάζει με φιλοφρόνηση ή δελτίο Τύπου.
Μες σ’ όλα αυτά, υπάρχει ωστόσο κάτι που καθιστά τον προσανατολισμό εφικτό. Ενα στοιχείο ευεργετικό, που ξεθολώνει άρδην την εικόνα και ξεδιπλώνει εμπρός στα μάτια μας ένα τοπίο διαυγές, σαφές, προσδιορισμένο. Αυτό το κάτι είναι ο ντιλεταντισμός! (ερασιτεχνική απασχόληση με την Τέχνη)
Στη συγκινητική τους πλειονότητα, τα ποιήματα που βλέπουν σήμερα το φως είναι τόσο άτεχνα, τόσο του ποδαριού, προδίδουν τέτοια άγνοια για τα βασικά, που ενίοτε περνούν για φάρσα ή σαρδόνιο χιούμορ. Ωστόσο όχι, δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με παρωδία. Τα έργα αυτά κυκλοφορούν από εκδότες ευυπόληπτους, προβάλλονται, επαινούνται. «Ποτέ στα σοβαρά λογοτεχνικά περιοδικά», λέει κάπου ο Βαγενάς, «δεν δημοσιεύονταν αναλογικά τόσοι ασήμαντοι στίχοι όσοι σήμερα – καμία σοβαρή εφημερίδα δεν θα αφιέρωνε -όπως στις μέρες μας- μιαν ολόκληρη σελίδα για να παρουσιάσει, ως ποιητικά σημαντικές, στιχουργικές ενασχολήσεις ερασιτεχνών»…
Ο ντιλεταντισμός δεν είναι εξαίρεση, μια ακόμη νοσηρότητα από τις πολλές. Είναι ο σφυγμός, η βαθύτερη ουσία της ποίησής μας σήμερα. Διαπλάθει αναγνώστες, επηρεάζει εγκεφάλους, διαπαιδαγωγεί. Κάνει την ελαφρότητα ντεκόρ που κυριαρχεί. Μες στη φαιδρότητά του, κάθε τι σοβαρό βαπτίζεται σχολαστικό, κάθε τι απαιτητικό προσγράφεται ασυζητητί στην πλήξη. Αν τον καιρό του Αχιλλέα Παράσχου έπρεπε να ’σουν φαφλατάς, σήμερα αν θέλεις καν να σε ονομάζουν ποιητή, οφείλεις να ’σαι ντιλετάντης.



Ο ντιλετάντης είναι πανταχού παρών. Το πλήρες του εγώ πληροί τα πάντα. Νόημα της τέχνης, καλαισθητική φιλοδοξία, σκοπός; κινέζικα στα μάτια του… Γι’ αυτόν προέχει «να εκφραστεί», να εκτονωθεί, να μας μιλήσει για όλα αυτά που τον σκοτίζουν. Η ποίηση γι’ αυτόν είναι φυγή, είναι «απόδραση», «μας ταξιδεύει». Αλλιώς, μια κούρα ή ένα σαφάρι εμπειριών, που έχει πάντως το προσόν να μη στοιχίζει.
Ο ντιλετάντης είναι ασυμβίβαστος. Κατά κανόνα αγνοεί το έργο των συγχρόνων του, μάλιστα επαίρεται γι’ αυτό. Ακόμη και τους μέγιστους Νεκρούς τους αποφεύγει. Η λογοτεχνική του κατάρτιση είναι θεμελιωμένη ακλόνητα στα εφηβικά του ξεφυλλίσματα. Στα έργα του πενηντάρη σήμερα, βλέπει κανείς -πόσο έντιμο! – τι διάβαζε όταν ήταν στα θρανία.
Ο ντιλετάντης είναι πρωτοπόρος. Δηλώνει αναφανδόν μοντέρνος. Από τα χούγια των νεωτερικών, απ’ τον ερμητισμό, τη σκοτεινότητά τους, καταλαβαίνει ένα κυρίως: ότι έχει την άδεια να κάνει ό, τι του αρέσει. Ο πεπρωμένος στίχος του είναι ασφαλώς ο «ελεύθερος» – όσο πιο λάσκα ρέει και πιο χαλαρά, τόσο πιο αυθόρμητος ακούγεται και ωραίος.
Ο ντιλετάντης είναι αυθεντικός. Η έμπνευση τον πιάνει απ’ τον λαιμό έτσι φορτικά, ώστε ποτέ δεν της προτάσσει αντίσταση. Αν του κουνήσεις ένα κόμμα ή ένα «και», το νιώθει εχθρική εισβολή. Ο ξαναδουλεμένος στίχος είναι για κείνον ψεύτικος, σημείο νοθείας. Η ποίηση όλη οφείλει να αναπηδά ακατέργαστη απ’ το αίσθημα, ο ποιητής να είναι online με τη Μούσα.
Ο ντιλετάντης είναι οπαδός. Τα ίδια τα έργα ελάχιστα τον νοιάζουν. Οι ήρωες που μαρτύρησαν για να τα φτιάξουν, μ’ αυτούς ταυτίζεται, αυτοί είναι που λατρεύει, οι αποσυνάγωγοι, οι σαλοί, οι αυτόχειρες: ο Καρυωτάκης και η Σύλβια Πλαθ, η Κατερίνα Γώγου, ο Λάγιος, ο Καρούζος, ο Μπουκόφσκι, όλοι όσοι ακούγεται ότι πόνεσαν πολύ. Γιατί και ο ίδιος ξέρει από πόνο…
Στα θέματά του ο ντιλετάντης ιδιωτεύει. Πάνω στη φούρια του να εξομολογηθεί, ποτέ του δεν αναρωτιέται τι και πώς, σε ποιον εντέλει απευθύνεται – του αρκεί ο καθρέφτης. Στις συναναστροφές του, αντίθετα, είναι κοινωνικός. Συχνάζει μ’ άλλους ντιλετάντες σε καφέ, σε μπαρ, σε ποιητικά εργαστήρια. Δημοσιεύει σε όλα τα έντυπα ή τα μπλογκ, γράφει για όλους και όλες, πάει, μιλάει παντού. Κι οι άλλοι όλοι του το ανταποδίδουν.



Εννιά στις δέκα, είναι αισθηματίας. Ο Ελύτης και η Δημουλά, η Πολυδούρη, ο Χριστιανόπουλος, ο Τάσος Λειβαδίτης είναι οι αγαπημένοι του, και ουδέποτε χάνει ευκαιρία να τους διασύρει. Αραιά και πού είναι λόγιος. Ομως τότε του δίνει και καταλαβαίνει: τα στιχουργήματά του είναι γεμάτα αφορισμούς, αξιώματα ποιητικής, κατεβατά διακειμενικά, τσιτάτα – κοπιάρει από παντού ασταμάτητα. Οσοι τολμήσουν δε να του το πουν, τους κατακεραυνώνει: «mature poets steal»! (Που λέει κι ο Ελιοτ…).
Ο ντιλετάντης έχει αυτογνωσία. Οσάκις ερωτάται «τι είναι ποίηση» θεωρεί καθήκον του να μην εκφέρει τίποτε υποδεέστερο από ένα: «Η Ποίηση είναι η γλώσσα του ύψιστου υπερβατικού…». Ή ένα: «Η Ποίηση είναι η μόνη έκφραση του μόνου Εγώ». Και σ’ όσους τον κοιτάξουν δύσπιστοι, τους απαντά επιτιμητικά – με τη στραβή ματιά του μυημένου.
Στη στάση του έναντι του κοινού ο ντιλετάντης είναι τσεκουράτος. Φωνάζει παραστάτη του τον Χαίλντερλιν και στηλιτεύει τον «μικρόψυχο καιρό».
Οι αναγνώστες σήμερα; Είναι απαράδεκτοι, βάρβαροι, όχλος! Α, η αμορφωσιά, το επίπεδο, οι εκδότες, τα μπεστ-σέλερ…
Πολιτικά ο ντιλετάντης είναι καθωσπρέπει. Κοσμοπολίτης απ’ την κούνια του, βδελύσσεται τη βαλκάνια επαρχία που του έλαχε. Σείει τον δείκτη του προτεταμένο όταν μιλούν για ελληνικότητες και τέτοια. Νοιάζεται για τους μετανάστες, τους φτωχούς, το κλίμα που παραζεσταίνεται, τα gender studies. Τα ποιήματά του διανθίζονται μ’ ευχές ειρήνης απ’ τους Μπητλς ή από τον Γκάντι.
Με μία λέξη, ο ντιλετάντης μας είναι ευτυχής. Ούτε καλύτερος ούτε χειρότερος από τη χώρα ή τη στιγμή όπου ζει, μες στην ανέμελή του αυτάρκεια δεν ξέρει από ευθύνες. Εναντι αυτών που τον διαβάζουν, λ. χ. Ή έναντι μιας παράδοσης ποιητικής αιώνων. Ή, έστω, της γλώσσας όπου γράφει. Αυτός κάνει το χόμπι του επιτέλους! Δεν ξέρει καν ότι παρασιτεί. Αλλά και να το γνώριζε, γιατί να ενδιαφερθεί; Ο ντιλετάντης δεν λογοδοτεί· γι’ αυτό είναι ντιλετάντης.
εφημερίδα “Καθημερινή”
Ημερομηνία δημοσίευσης 09-12-12
artworks : Brooke Shaden – Weightless (2009-11)

Έφυγε ο ποιητής και πανεπιστημιακός Μίμης Σουλιώτης

Έφυγε ο ποιητής και πανεπιστημιακός Μίμης Σουλιώτης

Πέθανε ο Μίμης Σουλιώτης, ένας ακρίτας των γραμμάτωνΠέθανε ο Μίμης Σουλιώτης, ένας ακρίτας των γραμμάτων
Υπέκυψε ύστερα από εξάμηνη μάχη με τον καρκίνο
Γεννημένος το 1949 με καταγωγή από την Πελοπόννησο και το Μοναστήρι της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε επιλέξει να ζει στη Φλώρινα και να «φροντίζει» τα γράμματα. Είχε σπουδάσει Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακά έκανε στη  Βυζαντινή Φιλολογία στη Βουδαπέστη ενώ εκπόνησε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 
Είχε περάσει από πολλές δουλειές, μανάβης, φορτωτής ξυλείας, τυπογράφος αλλά βασικά ήταν ένας  ακρίτας, ένας πολιτιστικός πόλος από μόνος του. Πνευματικό τέκνο του Γ. Π. Σαββίδη και λάτρης του Καβάφη είχε  ιδρύσει το «Βαλκανικό Άσυλο Ποίησης στις Πρέσπες», εξέδιδε περιοδικά, βιβλία για τη Φλώρινα αλλά και την ποίηση, έκανε διαλέξεις, καλούσε συγγραφείς να μιλήσουν. Παράλληλα ήταν αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του. 

Στη Φλώρινα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οργάνωσε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής στα αγγλοσαξονικά πρότυπα με δίδακτρα και πολλούς καλεσμένους.
Είχε εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Σβούρα»,( Τραμ, 1972), «Ποιήματα εν παρόδω», (Τραμ, 1974), «Βαθιά επιφάνεια», (Κέδρος, 1992), «Αβγά μάταια», (Ερμής, 1998), «Περί ποιητικής», (Ερμής, 1999), «Υγρά», (Ερμής, 2000), «Ήλιος στην σκοτία», (Ερμής, 2001), «Παλιές ηλικίες», (Ερμής, 2002).   Τελευταία ποιητική του συλλογή ήταν η «Κύπρον , ιν ντηντ» (Μεταίχμιο, 2011). Στα  μη ποιητικά του έργα  περιλαμβάνονται τα : «58 σχόλια στον Καβάφη»,( Ύψιλον, 1993), «Οχτώ παραμύθια της Φλώρινας», (Φλώρινα, 1994), «Φλώρινα, μια πόλη στη λογοτεχνία», (Μεταίχμιο, 2002), «Αλφαβητάριο για την ποίηση», (Α.Π.Θ., Επίκεντρο, 1995), «Σκόρπια», (Gutenberg, 2001).
Ήταν υπεύθυνος της σειράς «Ανθολόγος Ερμής» των εκδόσεων «Ερμής», ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Ανακοίνωση εξέδωσε η Εταιρεία Συγγραφέων, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος,  εκφράζοντας τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο το μεσημέρι στη Φλώρινα.

Σπάνιο Χειρόγραφο του Κώστα Μίχου (Ντοκουμέντο ΠΟΙΕΙΝ)



Σπάνιο Χειρόγραφο του Κώστα Μίχου (Ντοκουμέντο ΠΟΙΕΙΝ)

ΑΥΓ 31

Κατηγορία: Ακαδημία Ποιείν, καταχώρηση από: Σπύρος Αραβανής

(Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση)
[Από το προσωπικό αρχείο του Μάνου Ελευθερίου]

Κώστας Μίχος, «644 Τ.Τ.Π.- Αύγουστος ‘62 ( παρά την Ελληνο- Γοιυγκ. μεθόριον)»
( Του Γιώργου Τσιρόγκα)
Το τραίνο των 12, το AUSTRIA’ EXPRESS θαρρώ,
σφύριζε… μιά, δυό, τρεις, ίσως τέσσαρες φορές μέσα στη νύχτα…
όταν έμπαινε στο θάλαμο ο “Γραφεύς της ημερισίας Διαταγής'
-Σέρνοντας μιαν απορία…
κάτι…
σαν αποτυχημένο “Επ’ ώμου'
ή τραγούδι.
Ο ' Γραφεύς της Ημερισίας Διαταγής'
με τα βαρειά βλέφαρα
και τα εικοσιτρία χρόνια.
Με το πακέτο των τσιγάρων στο χέρι
…σαν πρόφαση
ή αιτιολογικό αιτήσεως.
Ο Γραφεύς της Ημερισίας Διαταγής
με παγωμένο το χαμόγελο στα χείλη,
και το πεντακάθαρο,
το “αστράπτον', το “τέλειον' όπλο,
(όπως έλεγε ο λοχαγός…)
-Σαρκαστικό προσωπείο στην αδιακρισία μας-
…( Κείνη την εποχή η μανία του Βαρδάρη έδιωχνε τα σύννεφα.
Κι ήταν ακόμη Αύγουστος μήνας…)
(… Ο Αύγουστος του Γραφέα της Ημερισίας Διαταγής
έλεγαν οι φιλολογίζοντες του 644 Τ. Τ. Π.)
(Από τη συλλογή «Κβάντα και Αβαρή Ρευστά» Θεσαλονίκη 1969, 199 αντίτυπα εκτός εμπορίου, πηγή: http://giorgosmixos.blogspot.gr/2009/08/blog-post_6947.html)


***

Μάνος Ελευθερίου, «Κώστας Μίχος (1938-1974)»
Κώστα Μίχο γιατί κρύβεις τ’ όνομά σου;
Στα καφενεία που συχνάζεις δεν κατοικούν οι παντοκράτορες
Κώστας Καρυωτάκης γράφει κι η ταυτότητά σου,
πρίγκηπας επάγγελμα, πρίγκηπας για τη γενιά σου.
Παραμονεύουν οι φασίστες με τους ψευδομάρτυρες.
Κώστα Μίχο, σε ποιόν κρύβεις τ’ όνομά σου;
Μες στα ένδοξα Παρίσια δεν κερδίζεις τον παράδεισο.
Τη ξυραφιά του Ρεμπώ τη σκεπάζουν τα μαλλιά σου,
δεν φτάνουν όλα τα νερά της γης να πλύνουν το άγαλμά σου,
μια νεκροψία,-κι ύστερα το γαλανό πουκάμισο.
Κώστα Μίχο, μη μου κρύβεις τ΄όνομά σου.
Ένα κλαδάκι ουρανός ήταν μονάχα ο κλήρος σου.
Στις λοταρίες των ποιητών μια βρύση έλαχε στη μοιρασιά σου.
Της ζητιανιάς η φιλία ισορροπεί τη ζυγαριά σου,
στιχάκια ψίχουλα, μετάληψη και μύρο σου.
Κώστα Μίχο, μη μου κρύβεις τ’ όνομά σου.

****
Ο Κώστας Μίχος (Μιχαλόπουλος) γεννήθηκε το 1938 και αυτοκτόνησε το 1974. Εξέδωσε δυο ποιητικές συλλογές και δυο θεατρικά μονόπρακτα ανέβασε η Μαριέττα Ριάλδη με το θιάσό της.

Μιχάλης Παπαμακάριος, Φυσάει κόντρα


Μιχάλης Παπαμακάριος, Φυσάει κόντρα

ΙΟΥΛ 12

Κατηγορία: Αναγνώσεις, καταχώρηση από: Σπύρος Αραβανής
untitledaaaaaaaa.bmp
Φυσάει Κόντρα
Μουσική Αντίσταση στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης και του πολέμου
Ένα βιβλίο για τη μουσική και το κίνημα!
Ένας τόμος με στοιχεία, άποψη, πολλές φωτογραφίες και υλικό από την παγκόσμια μουσική σκηνή.
Το rock της αντίστασης, η electronica της αμφισβήτησης, το hip-hop της ανατροπής. Το πολιτικό τραγούδι επιστρέφει, είναι εδώ, ζωντανό και επικίνδυνο. Οι συναυλίες κατά του πολέμου και της παγκοσμιοποίησης.
Ο Marcos και η Ιντιφάντα γίνονται τραγούδια. Τα μουσικά μανιφέστα της εποχής μας και οι σύγχρονοι επαναστάτες της μουσικής σκηνής.
Ένα χρονικό της μουσικής αντίστασης στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης και του πολέμου. Στους καιρούς που παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κυριάρχων φυσάει κόντρα…..
· 87 δίσκοι – μανιφέστα του κοινωνικού και πολιτικού τραγουδιού της εποχής μας.
· 23 βιογραφίες των σύγχρονων επαναστατών της μουσικής σκηνής. Μια ιστορία γραμμένη με ρυθμούς, νότες και συνθήματα.
· Ένα χρονικό της μουσικής αντίστασης στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης και του πολέμου. Στους καιρούς που παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των κυριάρχων φυσάει κόντρα…
Με πολλά στοιχεία, βιβλιογραφία, δισκογραφία και βιογραφικά όλων των πρωταγωνιστών της μουσικής αντίστασης!
Περιεχόμενα: Μέρος Πρώτο: μια ιστορία γραμμένη με ρυθμούς, νότες και συνθήματα, 1. στους ρυθμούς του Σιάτλ και της Γένοβας, 2. Επόμενη στάση η ελπίδα. Οι περιπέτειες ενός διεθνιστή τροβαδούρου, 3. όχι στο όνομά μας. Το αντιπολεμικό τραγούδι σήμερα, 4. Ο ηλίθιος Αμερικανός. Μουσική ενάντια στον Μπούς, 5. Μέρες αδέσποτες. Η ελληνική πραγματικότητα, Μέρος Δεύτερο: οι άνθρωποι και τα έργα, εισαγωγή, 6. Οι φωνές της αντίστασης. Οι δημιουργοί στο προσκήνιο, 7. Τα μουσικά μανιφέστα του καιρού μας, Μέρος Τρίτο: για να ενωθούν όλα τα τραγούδια του κόσμου σε ένα τραγούδι ελευθερίας, 8. Από τους ποιητές των κινημάτων στο κίνημα των ποιητών
Εκδόσεις ΚΨΜ
Πηγή: www.kapsimi.gr

Alejandra Pizarnik (1936-1972), Τέσσερα ποιήματα (μτφρ.-επίμετρο: Ελένη Κεφάλα)



Alejandra Pizarnik (1936-1972), Τέσσερα ποιήματα (μτφρ.-επίμετρο: Ελένη Κεφάλα)

ΟΚΤ 19

Κατηγορία: Μεταφραστικό Εργαστήρι, καταχώρηση από: Σπύρος Αραβανής


Εξορία
Στον Raúl Gustavo Aguirre
Αυτή η μανία να με νομίζω άγγελο
δίχως ηλικία,
δίχως ένα θάνατο που να μπορώ να ζήσω,
δίχως συμπόνια για τ’ όνομά μου
μήτε γι’ αυτά τα κόκκαλα που περιφέρονται και κλαίνε.
Και ποιος δεν έχει μια αγάπη;
Και ποιος δεν χαίρεται ανάμεσα σε παπαρούνες;
Και ποιος δεν κατέχει μια φωτιά, ένα θάνατο,
ένα φόβο, κάτι φρικτό,
κι ας είναι με πούπουλα
κι ας είναι με χαμόγελα;
Μοχθηρό παραλήρημα ν’ αγαπάς μια σκιά.
Η σκιά δεν πεθαίνει.
Κι η αγάπη μου
αγκαλιάζει μονάχα αυτό που ρέει
σαν λάβα κόλασης:
μια σιωπηρή στοά,
φαντάσματα σε γλυκιά διέγερση,
ιερείς από αφρό,
και πάν’ απ’ όλα αγγέλους,
αγγέλους ωραίους σαν μαχαίρια
που ανυψώνονται τη νύχτα
κι αφανίζουν την ελπίδα.
[από την ποιητική συλλογή,
Οι χαμένες περιπέτειες (1958)]

3
μόνο η δίψα
η σιωπή
καμιά συνάντηση
να προσέχεις από μένα αγάπη μου
να προσέχεις απ’ τη σιωπηλή στην έρημο
απ’ την ταξιδιώτισσα με το αδειανό ποτήρι
κι απ’ την σκιά της σκιάς της
14
Το ποίημα που δεν λέω
αυτό που δεν αξίζω.
Φόβος του να είσαι δυο
δρόμος του καθρέφτη:
κάποιος κοιμάται μέσα μου
με τρώει και με πίνει.
16
έχεις φτιάξει το σπίτι σου
έχεις καλύψει με φτερά τα πουλιά σου
έχεις κτυπήσει στον άνεμο
με τα δικά σου κόκκαλα
έχεις τελειώσει μόνη
εκείνο δεν άρχισε κανείς
[από την ποιητική συλλογή,
Δέντρο της Άρτεμης (1962)]

Η Αλεχάντρα Πισάρνικ γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες στις 29 Απριλίου του 1936 από γονείς μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη. Αποτελεί μια από τις εμβληματικότερες φιγούρες της λογοτεχνίας της Αργεντινής κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα. Η ποίησή της χαρακτηρίζεται από μια βαθιά εσωστρέφεια και ένα λιτό αισθησιασμό όπου η κάθε λέξη αποκτά τη δική της οντότητα. Το 1958 εξέδωσε την τέταρτη ποιητική συλλογή της, Οι χαμένες περιπέτειες, από την οποία παραθέτουμε το ποίημα «Εξορία». Η συλλογή ποιημάτων, Δέντρο της Άρτεμης (1962), με πρόλογο του Οκτάβιο Πας, σηματοδότησε την ώριμη περίοδο της ποιητικής της καριέρας. Η Πισάρνικ αυτοκτόνησε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1972, παίρνοντας υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Γιώργος Βολουδάκης, Ποιήματα (επιμέλεια-επίμετρο: Αντώνης Ψάλτης), Α΄ΜΕΡΟΣ ΔΕΚ 21




Γιώργος Βολουδάκης, Ποιήματα (επιμέλεια-επίμετρο: Αντώνης Ψάλτης), Α΄ΜΕΡΟΣ

ΔΕΚ 21

Κατηγορία: Διαρκής Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης "Ποιείν", καταχώρηση από: Σπύρος Αραβανής



ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΩΤΟ: « νεόδμητο παρανάλωμα », εκδόσεις ΠΛΕΘΡΟΝ, 1984

ΝΕΟΔΜΗΤΟ  ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ
Όταν  οι  αισθήσεις  μας
απομένουν  κατάμονες
υπάρχει  κάποια  μυστηριακή λειτουργία
που  θεμελιώνει  τους  πόθους  μας.
Φωταγωγούμε  μια  έξοδα
πλάθοντας ένα  καινούργιο σύμπαν
από  μετέωρες  αλήθειες
δίκοπες,  ερμαφρόδιτες.
Τρέχουμε  πάνω  στις  πλάτες
αφηνιασμένων αλόγων
μέσα  σ΄ ανάσκελο  σκοτάδι
με  τα  χέρια εκτεινόμενα
στο  ανάγλυφο  του  χάους,
καθώς  απ΄ τις  παλάμες  μας
φυτρώνει φρέσκο  χρώμα.
Είμαστε εμείς  οι  εραστές
των  μη  συνειρμικών  ήχων
με  φωνές  που  αναλιώνουν
σκονισμένη  τρυφερότητα
σχισμένο πάθος
σαν ιερείς
σ΄ ένα  κονσέρτο ηλεκτρονικής
χωρίς μηνύματα
μονάχα  ψηφία  που  ξεπηδούν
από  αδιάκοπα  πλήκτρα.
Κύμβαλα  της  υπάρξεως  εμείς,
πλανώμενα  βέλη  του  ανέμου
ψάχνουμε  στα  τοιχώματα  τα΄ ουρανού
μαύρες  τρύπες,  μαύρα  ανάκλιντρα
σ΄ ανάψουμε  το   ύψος  μας.

ΔΕΙΛΙΝΟΣ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Πολύχρωμα  φυλλώματα  του  δειλινού
καταπίνουν  τον  ήλιο
καθώς  εκείνος  σέρνει  τον  κυκλικό  χορό
της  αεναότητος.
Ο  κόσμος  κυματίζει
μέσα  στους  τόσους  αυλούς
που  διεξάγουν  την  κίνησή  του.
Κάποιος  επίπεδος  φθόγγος
κατρακυλάει  με  άλματα…
… ένας  ναύτης  πέφτει  απ΄ το  τρίτο  ξάρτι
ξεδιπλώνοντας  μπροστά  στα  μάτια μου
τα  φτερά  του  θανάτου.
Μεσολαβεί  το  σκότος.
Οι  γρύλοι  καταβροχθίζουν  τα  απόηχα  των  λυγμών.
Στα  διάκενα  των  θορύβων
εδρεύει  η  νύχτα
πρωτοστάτρια…

ΑΝΑΠΝΟΗ  ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΗ  ΜΕ  ΗΧΟΛΟΓΑ
Πλούσια  φλέβα  ορυκτού  ονείρου
ανακαλύπτουμε  κάθε  φορά
όταν  σκοντάφτουμε  πάνω  στις  πληγές  μας
ανασύροντας  ένα  αδαπάνητο  δάσος  μ΄ απαντήσεις
στα  τρωκτικά  ερωτήματα  του  κόσμου.
Βοερά  σύμβολα
τραγούδια  μέσα  σε  καπνούς
ήχοι  κατρακυλάνε  σε  γκρεμούς
λέξεις  ακροβατούν  σε  γαλανό  σκοτάδι.
Όλα,  είν΄  ένας  χλωμός
καθρέφτης  του  έρωτά  μας
αλλά  οι  καθρέφτες  δεν  είναι  από  πραγματικότητα
παρά  μονάχα  εύθραυστοι ειδωλοδείκτες.
Στο  στήθος  μας
μια  φλόγα ερημίτισσα
κρατάει  κλεισμένη  την  πυρακτωμένη  αλήθεια
και  συνεχίζει  στο  ενδόμυχο
τη  μυστική  ζωή  της.

ΝΕΑΡΗ   ΕΠΙΛΥΣΗ
Όπως  το  χάραμα
κόβει  στα  δυο  τον  χρόνο
έτσι  μια  μποτίλια  με  πόνο
λευτερώνει  τα  άλματα
κι  αντιστρέφει  τα  σφάλματα
σε  ανθρώπινο  μάλαμα.
Λέξεις  ανείπωτες
σαν  μια  όαση  κάπου
έξω  απ΄ τα  δεσμά  του  θανάτου
καθρεφτίζουν  μια  έφοδο
κι  οδηγούν  προς  την  έξοδα
τις  ψυχές  μας  ανύποπτες.
Άδειο  περίστροφο
της  ανάγκης  η  γνώση
τίποτα  δεν  έχει  να  δώσει
σ΄ αυτόν  τον  κόσμο  που  πέρα
έχει  ναυλωμένη  γαλέρα
για  ταξίδι  αντίστροφο.
Απ΄ ανάγκη  σε  γνώση  το  δίλημμα
του  καιρού  είναι ψεύτικο  φίλημα.


ΔΙΑΧΥΣΕΙΣ
Οι  ώρες  αξημέρωτες
πενθούν  τις  ερημιές  μας
πετώντας  δευτερόλεπτα  λουλούδια.
Κατακερματισμός !
πόσο  σύνθετη  η  λέξη  που  δηλώνει
ολόκληρη  την  προσωπική  μας  αποσύνθεση.
Στα  αβάσταχτα  ανάμεσα
ο  μίσχος  των  στίχων  και  του  έρωτα
είναι  για  μένα  το  σκουπόξυλο  της  μάγισσας.

ΕΜΜΟΝΕΣ  ΤΡΟΧΙΕΣ
Σε  ατέρμονες  σήραγγες
οι  σκέψεις  τρέχουν  αιχμηρές
στάζοντας  ιδρώτα  από  χιόνι,
τέμνοντας  αδιάκοπα
την  ήβη  του  μέλλοντος
σε  ανισόπεδες  μέριμνες.
Τα  λόγια  κυλάνε
σαν  παγοπέδιλα  αμφιρρέποντας
στο  λείο  δέρμα  του  πάγου
χωρίς  αγωνία.
Πορφυροί  λεπτοδείκτες
κινούνται  προς  το  αέναο  ταξίδι
εξασφαλίζοντας
την  παρουσία  και  την  διαμονή  μας  στα  επικείμενα.
Η  αιμάτινη  ρομφαία  των  μαρτύρων
κρατάει  ανοιχτό  τον  δρόμο
πάντοτε  παρούσα.


ΤΑ  ΟΣΤΑ  ΤΗΣ  ΕΝΔΟΞΗΣ  ΧΑΜΕΡΠΕΙΑΣ
Απ΄ τα  υψίπεδα  της  γνώσης
ειν΄ αλλιώτικη  η  θέαση.
Στοχάζομαι  πόσο  αδικημένοι  είναι  οι  άνθρωποι
που  νυχθήμερα  μπλέκονται
στα  τυχάρπαστα  βασανάκια  τους
τα  τόσο  καθημερινώδη
τσακίζονται  τα  φτερά  τους
σαν εφήμεροι
στις  αγχωδίες  των  δρόμων.
Κουνούπια – βρυκόλακες
στεγνώνουν  τις  ραχοκοκαλιές  τους
από  κάθε  σταγόνα  φαντασίας.
Τους  κυβερνούν
έμποροι  και  τεχνοκράτες
κι  εκείνοι  τρέχουν  κυνηγώντας  τον  ίσκιο  τους
προς  μια  ολοένα  μεγαλύτερη
παραγωγή  του  άχρηστου.
Κάνουν  ενίοτε  στάσεις  εργασίας
σαν  βραχύβια  πειραματόζωα  ζητώντας
καλύτερες  συνθήκες
πειραματισμών  και  εξόντωσης.
Και  γω  θαρρώ  πως  δραπετεύω
από  τούτη  την  κόλαση
σκάβοντας  κάθε  νύχτα
κι  αδιάλειπτα  προειδοποιώντας
όσους  έχουν  ακόμα  ακοή:
Καθώς  ο  κόσμος
καπιταλίζεται  σοσιαλιστικά
κτυπώντας  αδιάφορα
το  σάπιο  του  τύμπανο
ο  υπόκοσμος  της  σελήνης  δεν  θ΄ αργήσει
να  εκδικηθεί
για  την  χαμένη  αθωότητα
για  τα  όνειρα  που  αφήσαμε  έκθετα
στην  αποσύνθεση.

ΣΤΗΝ  ΑΛΗΘΙΝΗ  ΓΝΩΣΗ
Η  σκέψη  μου  διανύει
το  απέραντο,  άυλο  σώμα  σου
αγγίζοντας
τα  χαϊδευτικά  σου  διακροτήματα.
Σαν  λυχνία  πυρακτωμένος  αισθάνομαι
καθώς  είσαι  μέσα  μου
φωτεινή δίκη  που  θριαμβεύει
στο  ανάξιό  μου  τίποτα.
Σκύψε  να  με  δεις  όπως  θα  φεύγεις
θα  μείνω  πάλι  μοναχός
θα  διαλύω
σ΄ απεγνωσμένες  κλήσεις  τη  φωνή  μου.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Το  βάθος  είναι
εκεί  όπου  συνωστίζονται
χιλιάδες  λέξεις
σε  μια  σιωπηλή  συναίνεση.
Το  βάθος  είναι  ακριβώς  η  πυκνή  σιωπή
μες  στους  ξεθωριασμένους  ωκεανούς
της  αερολογίας.

ΕΝΑΥΣΜΑ
Στρώσε  το  τραπέζι
στην  αυλή  του   παραμυθιού
με  τα  γεράνια.
Το  πνεύμα  ενσωματώθηκε  στην  ύλη.
Πάρε  τα  μονοπάτια
που  κάποτε  πλακόστρωναν  βήματα
και  θ΄ αντέξεις
την  κλίση  των  θλιμμένων  προσώπων
που  καταπίνουν  άστρα.
Όλα  συγκλίνουν  στην  ύλη.
Απρόσκοπτα  μονάχα  εκλέγουν
τα  ποτάμια  την  ροή  τους.
Τα  σώματα  μας,  σκέφτομαι,
είναι  δανεικά,  δεν  μας  ανήκουν
αλλά  έχουμε  αθάνατη  την  εκλογή,
μέσα  στη  ζοφερή  μας  ευθανασία,
την  ύλη  υποτάσσοντας  να  διαπερνάμε.


ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Η πρώτη φορά που εγγράφεται στα μάτια μου το όνομα του Γιώργου Βολουδάκη
είναι το 2000. Στον συγκεντρωτικό τόμο των συνεντεύξεων του Μίλτου Σαχτουρη
( εκδόσεις Καστανιώτης ) και στην συνομιλία του ποιητή με την Ελένη Ζιώγα
με τον τίτλο  δεν υπάρχει καλή ποίηση δίχως πόνο  στην εφημερίδα  Η
Θεσσαλία του Βόλου
  , 8, Απρίλιος 1990. Όταν η συνομιλήτρια τον ρωτάει για
νέους ποιητές ο Σαχτούρης αναφέρει τον Βολουδάκη και την δεύτερη ποιητική
του συλλογή με τίτλο Ο ΦΑΝΤΗΣ ΚΑΡΡΟ ΣΕ ΣΤΡΟΦΗ ΦΟΥΡΚΕΤΑ . Αμ έπος αμ
έργον σαρώνω όλα τα βιβλιοπωλεία Θεσσαλονίκης και Αθηνών για να βρω την
συλλογή ( δεν είναι δα λίγα τα εχέγγυα ) και ότι άλλο αφορά αυτό το
πρωτάκουστο όνομα, και να με οικτίρω ταυτοχρόνως  …βρε άμυαλε που νόμιζες
πως τους ξέρεις όλους! Ευτυχώς δεν ήταν δύσκολο να βρω το προαναφερθέν
βιβλίο μολονότι δυσκολεύτηκα περισσότερο για να βρω την πρώτη του συλλογή
με τίτλο   νεόδμητο παρανάλωμα. Επρόκειτο όντως για μια αποκάλυψη!
Για ένα ξάφνιασμα πυροτεχνήματος και για το πυροτέχνημα ενός ξαφνιάσματος!
Με συνέπαιρνε δε το γεγονός ότι ο Βολουδάκης εξέδωσε μόλις δυο συλλογές και
έπειτα σιωπή …. κάτι σαν τον Ρεμπώ! Δεν άργησα λοιπόν ( γι αυτό το γεγονός
και μόνο) να τον βαφτίσω μέσα μου ο έλληνας Ρεμπώ! Όσο κι αν έψαξα
περαιτέρω, όσο κι αν εισήλθα, άμαθος τότε, στον χώρο του διαδικτύου για
περισσότερους θησαυρούς, ακόμη και κάποια μάλλον άστοχα τηλεφωνήματα
επιχείρησα, το αποτέλεσμα μηδέν και η σιωπή ολάκερο σύμπαν … Περίπου στο
2010 έφτασε στα χέρια μου μία μετάφραση των ποιημάτων του Jim Morrison με
τον τίτλο Τα Νέα Πλάσματα , από τις εκδόσεις ΑΡΚΤΟΣ ,1992 , σε μετάφραση
Γιώργου Βολουδάκη! Είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για τον σιγήσαντα ποιητή,
αφού ο ίδιος αφιερώνει ένα ποίημά του στον Morrison στο δεύτερο βιβλίο του.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του Βολουδάκη που  βρίσκεται στο δεύτερο βιβλίο
του, γεννήθηκε το 1959 και απ΄ ότι μπορώ να υποθέσω είναι κάτοικος Αθηνών.
Ας είναι αυτή η ανάρτηση στο φιλόξενο <<ΠΟΙΕΙΝ>> μια προσπάθεια να μάθουμε
οτιδήποτε άλλο, ποιητικό εννοώ, για τον συγκεκριμένο ποιητή, τον οποίο
θεωρώ εξαίσιο, ή ακόμη περισσότερο ας είναι αυτή η ανάρτηση μια πρόκληση
για τον ίδιο τον Γιώργο Βολουδάκη να μας φανερωθεί ξανά.